Tämän vuoden maaseutututkijatapaaminen järjestetään etäyhteyksin 26.-27.8.2021 ja sen teemana on Osallinen maaseutu

Yhteiskunnan kehitys on viime vuosina ja korona-aikana haastanut pohtimaan maaseudun osallisuutta erilaisissa kehityksissä sekä ilmiöissä. Onkin syytä pysähtyä pohtimaan, miten maaseutu ja maaseudun asukkaat ja erilaiset toimijat ovat osallisia lukuisissa meneillään olevissa yhteiskunnallisissa muutoksissa.

Tämän vuoden maaseutututkijatapaamisen työryhmissä käsitellään maaseudun osallisuutta laaja-alaisesti, sillä osallisuuteen kytkeytyy monenlaisia tekijöitä, toimijoita ja vuorovaikutuksia. Työryhmissä maaseudun ja maaseudun toimijoiden osallisuutta ja osallistumista voidaan lähestyä esimerkiksi kestävyysmurroksen, ruoan, palvelujen, sosiaalisen osallisuuden, monipaikkaisuuden, älykkään sopeutumisen, työn tai väestön ikääntymisen näkökulmista. Osallisuus erilaisissa kehityksissä ja ilmiöissä kytkeytyy läpileikkaavasti maaseudun kehittämiseen ja tutkimukseen.

Näkökulmia osallisuuteen tarjoaa myös palvelutuotanto, palvelujen suunnittelu ja kehittäminen tai hiljaisten ja syrjään jääneiden osallisuus. Paikallinen osallisuus on vahvasti läsnä myös yhteisöllisessä yrittäjyydessä. Valtiokin on osallinen maaseudun nykytilaan. Hallinto ja päätöksenteko kytkeytyvät myös osallisuuteen esimerkiksi lähidemokratian ja osallisuusohjelmien kautta.

Osallisuus on varsin monimuotoinen käsite. Edellä on kuvattu joitakin osallisuuteen kytkeytyviä näkökulmia ja teemoja. Otamme mielellämme vastaan muitakin teemoja ja näkökulmia koskien osallisuutta ja osallistumista maaseudulla.

Siispä osallistu ja ehdota työryhmää maaseutututkijatapaamiseen!

Työryhmäehdotuksen jättäminen

Pyydämme lähettämään työryhmäehdotukset yhdistyksen sähköpostiin osoitteella sihteeri(at)mua.fi keskiviikkoon 31.3.2021 mennessä. Ehdotuksen pitää sisältää

  • työryhmän otsikon
  • työryhmäkuvauksen (100–200 sanaa)
  • työryhmän vetäjän/vetäjien nimet yhteystietoineen (titteli, organisaatio, sähköpostiosoite, puhelinnumero).

Valitut työryhmät julkistetaan yhdistyksen nettisivuilla www.mua.fi pääsiäisen jälkeen, jolloin avataan myös työryhmäesitysten abstraktikutsu. Lisätietoja tapaamisesta ja työryhmäkutsusta antaa Maaseudun uusi aika -yhdistyksen puolesta Päivi Töyli (etunimi.sukunimi(at)utu.fi, 040 189 1929).

Share This