Koronapandemia on tulevaisuuden tutkijoiden mukaan postnormaalin ajan tuote, jolle on tunnusomaista yllätyksellisyys, epäjatkuvuus ja ristiriitaisuus. Asiat ja ilmiöt, joita esimerkiksi tieteessä pidettiin ennen koronaa vakiintuneina, muuttuivat yllättäen koronapandemian edetessä.

Postnormaaliin aikaan kuuluu olennaisena osana se, että epätodennäköisistä ilmiöistä tulee yhtäkkiä todennäköisiä. Postnormaali myös kyseenalaistaa aiemmin tiedostettua. Esimerkiksi uuden talousmaantieteen teoriat eivät tunnistaneet viime vuonna tilannetta, jossa työnteko vapautui ainakin tilapäisesti aikaisempaa enemmän paikkasidonnaisuudesta. Niinpä kun vielä tammikuussa 2020 alkutuotantovaltaisuus yhdistyi kunnissa kasvaviin muuttotappioihin, selittikin alkutuotantovaltaisuus yllättäen vuoden 2020 joulukuussa muuttovoittoa.

Koronapandemia on ollut monelle asialle murroskohta. Viime vuonna maaseutututkijatapaaminen jäi pitämättä, mutta tämän vuoden elokuussa tapahtuma järjestetään vakiintuneista käytännöistä poiketen verkossa. Odotettavissa on paikkaan sitomattomia esitelmiä maaseudun osallisuudesta erilaisissa kehityksissä sekä ilmiöissä – lämpimästi tervetuloa mukaan bittiaalloille!

Olli Lehtonen
Puheenjohtaja

ps. Jos mietit vielä osallistumista, niin vinkkinä, että maaseutututkijatapaamiseen pääsee koronapassilla tai ilman 😊

Share This