Maaseutututkijatapaaminen Ähtärissä 22.-23.8.2019

 

 

Kohteena maaseutu

Maaseutututkijatapaamisissa maaseutu on aina ollut tarkastelun kohteena. Tutkijat ja kehittäjät käsittelevät sitä omasta näkökulmastaan. Tutkijat tuottavat tietoa maaseudulla tapahtuvista prosesseista ja ilmiöistä. Kehittäjät taas pyrkivät lisäämään maaseudun elinvoimaisuutta verkostojen, hankkeiden ja toimenpiteiden kautta.

Maaseutumatkailu on nouseva trendi, mikä korostaa maaseutua kohteena entisestään. Maaseutua markkinoidaan matkailijoille houkuttelevana vierailukohteena. Samalla rakennetaan erilaisia mielikuvia ja elämyksiä, joita markkinoida turisteille. Maaseutuun liittyvät mielikuvat rakentuvat niiden ilmiöiden ympärille, joita vierailijat arvostavat, kuten kulttuuriperintöön ja puhtaaseen luontoon.

Maaseutu on myös politiikan ja kiistojen kohde. Mikä on maaseudun rooli kaupungistuvassa ja keskittyvässä yhteiskunnassa? Miten maaseudun merkitys nähdään osana ilmastonmuutoksen ehkäisemistä? Etsiessä vastausta näihin kysymyksiin maaseutu ei näyttäydy enää objektina, vaan aktiivisena toimijana. Haluamme nostaa teeman kautta esille myös maaseudun ihmisten, yhteisöjen ja elinkeinojen yhteiskunnallisen merkityksen.

#muatapaa2019

Lisätietoja: paivi.toyli@utu.fi

Ohjelma

Paikka: Hotelli Mesikämmen

Osoite: Karhunkierros 149, 63700 Ähtäri

(Saapuminen junalla, jää Ähtärizoo -pysäkillä)
 

Torstai 22.8.2019

11-12.30

Ilmoittautuminen ja lounasta on mahdollista nauttia Mesikämmenen ravintolassa (omakustanteinen)

12.30

Tervetuloa Maaseutututkijatapaamiseen ja juhlistamaan 20-vuotiasta Maaseudun uusi aika -yhdistystä!

Collaboration – nice work if you can get it – the enablers and barriers to collaborative working practices, Dr Noreen O Mahony, The GESERA Institute for Action Research (read more)

Maaseudun seuraavat 20 vuotta maaseutututkimuksen ja -kehittämisen näkökulmasta -paneelikeskustelu, vetäjänä Olli Lehtonen

Tutkimuksen vaikuttavuuden välineitä

  • Tutkimusverkoston merkitys maaseutukaupungin kumppanina, Esa Vuorenmaa, Ähtärin kaupunki
  • Palvelupakettikonseptit mahdollistamassa tutkijoiden ja kehittäjien verkostoitumista, Tuomas Metsäniemi, Maaseutuverkostopalvelut

14.45 – 15.15  Kahvitarjoilu

15.15 – 17.30

Työryhmätyöskentely, ks. alempaa

Illallinen ja iltaohjelmaa Mesikämmenessä

  • Etelä-Pohjanmaan liiton tervehdys, suunnittelujohtaja Antti Saartenoja
  • Illan aikana sana on vapaa: Muistoja 20-vuotiaasta MUA -yhdistyksestä

 

Perjantai 23.8.

8.30 – 10

Työryhmätyöskentely jatkuu

10.00 – 10.15 Kahvit/teet ja pientä naposteltavaa

10.15 –

Maaseutu ja kestävän matkailun kehittäminen, Professori Jarkko Saarinen, Maantieteen tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto

Maaseutupolitiikan ja -tutkimuksen ristiin pölytys, Pääsihteeri Christell Åström, Maaseutupolitiikan neuvosto (MANE)

Ajankohtaisia maaseutututkimuksen alalta: mm. pro gradu -palkinnon jakaminen, MUA -yhdistyksen terveiset

11.30 Lounasmahdollisuus Mesikämmenen ravintolassa (omakustanteinen)

Järjestäjä pidättää oikeudet ohjelman muutoksiin.

Program in English (pdf)

Työryhmät

Työryhmät

Abstraktihaku on nyt avoinna!

 
Tiedossa olevat työryhmät
  • Kumppanuudella kehittämistä. Esitykset suomeksi tai englanniksi.
  • Matkailu / Tourism. “Live like a local” on yksi matkailun trendi, johon maaseutumatkailu monine muotoineen pystyy hyvin vastaamaan. Muun muassa kulttuuriperinnön, puhtaan luonnon ja lähiruoan kautta tarjotaan matkailijoille elämyksiä kestävän matkailun hengessä. Työryhmä on kaksikielinen (suomi / englanti).
  • Maaseudun liikenne: Voimakkaasti uudistunut liikenteen lainsäädäntö on ollut voimassa vajaan vuoden. Miten se on vaikuttanut maaseutualueilla yritysten, asukkaiden tai julkisen sektorin arkeen? Mitä kehitystä on tapahtunut liikenteen digitaalisissa palveluissa? Miten jatkossa pitäisi toimia, jotta muutokset voidaan hyödyntää maaseudun liikkumisen kehittämiseksi? Maaseudun liikennettä koskevaan työryhmään toivotaan esityksiä, jotka käsittelevät esimerkiksi kehittämis- tai tutkimusprojektien tuloksia tai käynnissä olevia toimenpiteitä. Tarkempi esite (pdf)
  • Nuorten tulevaisuudennäkymät sekä polut työhön ja yrittäjyyteen: Työryhmään toivotaan esityksiä, joissa tarkastellaan nuorten tulevaisuudennäkymiä maaseudulla elämänvalintojen, opiskelun, työelämän sekä yrittäjyyden näkökulmista. Esitysten kielenä on suomi tai englanti.
  • Maaseutu eilen, tänään, huomenna: Ihmiset ja yhteisöt elävät ajassa. Myös maaseutu on jatkuvien päällekkäisten, peräkkäisten ja toisiinsa limittyneiden muutosprosessien vaikutuksien alainen. Menneisyyden tapahtumista voidaan oppia, ja ne vaikuttavat tulevaisuuteen ohjaavana polkuna. Tänäisiä mahdollisuuksia ei voida kuvata oikein ilman ajallista ymmärrystä. Työryhmä toivottaa tervetulleiksi kaikki puheenvuorot, joissa yhdistyvät maaseutu ja aika. Käsitteellisessä keskiössä voi olla jokin yksittäinen historian tapahtuma, rakenne, suhdanne, kertomus, perinne, muutos, kehityskulku, kulttuuriperintö tai odotus. Yhdistävää on ajallinen tulokulma (pdf)

Edellä mainittuihin työryhmiin voi jättää esityksiä vapaasti ja laittaa ruksi ko. teemaan abstraktilomakkeessa.

Lisäksi on tulossa muihin teemoihin työryhmiä, jotka koostetaan tarjottujen esitelmien pohjalta kesäkuussa. Joten voit rohkeasti jättää oman abstraktisi, vaikka se ei em. teemojen alle sopisikaan. 

Samalla lomakkeella voi ehdottaa tapaamiseen myös kokonaista työryhmää. Myös työryhmäehdotuksen esitelmistä lähetetään abstraktit nettilomakkeella.
Tapaamisen työryhmiin toivotaan sekä tutkijoiden että kehittäjien puheenvuoroja edistämään maaseudun toimijoiden välistä vuoropuhelua. Tapaamisen tietoja päivitetään mua.fi-sivustolle sitä mukaa, kun asiat etenevät.

Järjestäjät

Tapaamisen järjestää Maaseudun uusi aika -yhdistys yhteistyössä the European Rural Parliament (ROAD project – Rural Opinions, Advocacy and Development (ROAD). Lisäksi yhteistyökumppaneina ovat Ähtärin kaupunki, Etelä-Pohjanmaan liitto ja Maaseutuverkostopalvelut (maaseutu.fi). Tapaamista tukee Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahasto.

Osallistumismaksu ja ilmoittautuminen

Osallistumismaksut

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsen: 1 – 2 päivää 70 euroa (Huom! Vuoden 2019 jäsenmaksu oltava maksettuna. Tiedot jäsenmaksusta ja jäsenhakulomakkeen löydät täältä)

Ei-jäsen: 1 – 2 päivää 100 euroa

Perustutkinto-opiskelijat, työttömät: 30 euroa

 

Ilmoittautuminen tutkijatapaamiseen:

Ilmoittaudu maaseutututkijatapaamiseen viimeistään maanantaihin 5.8.2019 mennessä. Ilmoittautumislomakkeen löydät tästä.

Osallistumismaksu maksetaan Maaseudun uusi aika -yhdistyksen tilille:

IBAN FI78 5271 0420 1489 01
BIC OKOYFIHH
viite: Maaseutututkijatapaaminen 2019 + osallistujan nimi, jos eri kuin maksaja
Y-tunnus 1601959-0

Osallistumisen peruminen

Mikäli osallistuminen perutaan tiistaihin 6.8.2019 mennessä, osallistumismaksu palautetaan kokonaisuudessaan. Mikäli peruminen tehdään keskiviikon 7.8.2019 jälkeen, ei osallistumismaksua tilaisuuden järjestämiskulujen vuoksi voida enää palauttaa. Esteen sattuessa osallistumisen voi kuluitta siirtää toiselle henkilölle. Mahdollisesta peruuntumisesta pyydetään ilmoittamaan Katja Rinne-Koskelle (katja.rinne-koski(a)helsinki.fi).

Majoitus

Tutkijatapaamisen osallistujille on varattu majoituskiintiö Hotelli Mesikämmenestä:

Varaaminen
Varaukset tästä kiintiöstä tulee tehdä 1.8.2019 mennessä mainitsemalla tunnus MUAtapaa2019.
Varaukset ja tiedustelut puh. 030 62150 tai sähköpostilla reception@hotellimesikammen.fi

Majoitushinnat:

– 1 hh sopimushinta 92,00
– 2 hh sopimushinta 112,00
– aikuisten lisävuode 40,00

Muita majoituspaikkoja:

Mökit, lomahuoneistot, Ähtäri Zoo Camping – tutustu tarjontaan

Share This